Panouri solare – informatii complete despre panouri solare

Energie solara – ce este energia solara?

Soarele este o sursa imensa de energie. Aceasta ajunge pe Terra sub forma de radiatii solare, radiatii care pot fi captate si transformate in alte forme de energie: electrica, mecanica sau termica. Astfel, energia solara isi poate gasi utlizarea in domenii diverse, de la agricultura pana la cercetare.

Primele incercari de folosire ale energiei solare deteaza inca din secolul trecut. In prezent, aceasta este intalnita in foarte multe medii. Principalele moduri de utilizare a sa sunt insa urmatoarele:

 • producerea de energie termica: incalzirea apei, incalzirea locuintelor sau a serelor, etc
 • producerea de energie electrica prin intermediul celulei fotovoltaice. Aceasta este rolul unei lungi evolutii, de la alimentarea calculatoarelor de buzunar pana la centralele solare, ce pot alimenta cartiere intregi de locuinte. Mai multe detalii despre panourile fotovoltaice si producerea de energie electrica puteti gasi in acest articol.

Acestea nu se opresc insa aici, marturie fiind zecile de dispozitive solare aflate pe piata, de la ceasuri de mana pana la sateliti.

De ce energie solara?

Pentru ca este disponibila in cantitati imense, este inepuizabila (cel putin pentru cateva miliarde de ani) si este ecologica. Captarea energiei solare nu este poluanta si nu are efecte nocive asupra atmosferei, iar in conditiile in care degradarea Terrei atinge un nivel din ce in ce mai ridicat, aceasta problema incepe sa fie luata in seama de tot mai multi oameni.

Si acest lucru se vede. In cazul producerii de energie electrica prin intermediul panourilor fotovoltaice, procentul energiei solare din totalul energiei produse pe glob a crescut de la 0,04% in 2004 la peste 0.3% si se estimeaza ca va depasi 0,4% pana la finalul lui 2010. In continuare este un procent minuscul, dar este de apreciat faptul ca omenirii a inceput sa ii pese. Iar pe masura ce tehnologia se va dezvolta, energia solara va fi utlizata din ce in ce mai mult.

De ce nu energie solara?

Raspandirea foarte limitata a utlizarii tehnologiei solare are foarte multe cauze.

In primul rand, tehnologia de captarea a razelor solare este inca la inceput si costisitoare. Pretul producerii unui WATT in prezent, prin intermediul celulelor fotovoltaice, este de 6-7 ori mai mare decat cel al producerii sale in termocentrale. De aceea investitia initiala intr-un sistem de producere a energiei prin captarea razelor solare este mare, chiar daca amortizarea se produce in timp, sistemele fiind in general foarte fiabile si putand functiona 10-25 de ani fara mari costuri de intretinere.

In plus, panourile solare au un randament foarte scazut daca raportam cantitatea de energie produsa la dimensiunea lor: pentru acoperirea necesitatilor unei locuinte fiind necesare panouri de cateva zeci de metri patrati. Dar si acest lucru se va schimba pe masura ce tehnologia evolueaza.

Cel mai mare dezavantaj este insa acela ca energia solara este dependenta de razele soarelui, cu alte cuvinte de cantitatea de radiatii solare care ajung pe Pamant. Iar aceasta este variabila, in functie de ora, de perioada a anului, de conditiile atmosferice, etc. Si nu in ultimul rand, randamentul sistemelor solare depinde in mare masura de unghiul sub care cade raza de soare pe panoul solar, asadar de pozitia pe glob. O harta a potentialului solar in Europa poate fi vazuta mai jos.

Este energia solara o alternativa sau nu?

Cu singuranta este. Dar acesta este cuvantul potrivit momentan: o alternativa. La fel ca energia eoliana sau marina. Pentru ca in conditiile actuale, necesarul energetic al Terrei are nevoie de existenta centralelor pe baza de carbune sau nucleare. Dar in viitor, acest fapt se va schimba cu singuranta.


cere detalii si preturi

Vreti sa va instalati un sistem cu panouri solare si aveti nevoie de detalii suplimentare, oferte de preturi si alte lucruri de acest gen?

Atunci nu trebuie decat sa ne trimiteti un email pe adresa:


email at energeia punct ro


in care sa ne spuneti exact cu ce va putem ajuta si sa ne lasati neaparat o modalitate de contact. Va vom cauta noi ulterior, in cel mai scurt timp!Ultimele posturi despre panouri solare


Aboneaza-te Aboneaza-te la Newsletter Aboneaza-te la RSS


Posturi recomandate despre panouri solare
9 Comentarii la “Energie solara – ce este energia solara?”
 1. Buna ziua.Care sunt toate dezavantajele panoului solar care produc energie termica?Si care sunt costurile de intretinere pe an la acestea?

 2. dan

  Prea putine pareri de la persoane care utilizeaza panouri solare,majoritatea mesajelor vin de la cei care vor informatii.Parerea mea e ca merita sa utilizezi panouri solare ptr apa menajera ,chiar daca poti conta pe ele ptr 5 luni pe an.

 3. virgil vrinceanu

  Ma tot gandesc de ce nu s-au facut baterii solare.Adica sa inmagazinezi lumina si sa
  scoti tot lumina.Din soare fotonii evadeaza dupa milioane de ani de rataciri.Lumina
  ajunge dupa milioane de ani la noi din diverse colturi ale universului.Nu putem sa o
  facem ratacita 24-48 de ore?!Si apoi sa o utilizam la iluminat in forma sa naturala?
  Veti spune ca lumina poate fi absorbita in primii o suta de metrii.Prin reflexii totale succesive,in ghiduri de lumina fara capat,fasciculul poate fi mentinut o perioada de timp,chiar daca exista si pierderi.Mai vorbim

 4. menciniscopschi

  daca am avea niste linii de intarziere(de vvreo 6-12 ore) pt fotoni s-ar rezolva problema

 5. doresc sa instalez panouri solare telf.0264 356 157.

 6. put foarte foarte foarte rau !!!!!!!!!!
  sunt foarte foarte prost si handicapat si ma dau la toate fetele din lume (chiar si la chiciu)

 7. nu prea sunt deajunse informati
  puneti mai multe inf. in legatura cu erergia solara
  multumesk:))

 8. Buna in ziua de astazi se folosesc baterii ex. 2 volti si 600 amperi si un controlator de incarcare a bateriilor si un inversor pentru a transforma c continuu in c alternativ se mai poate folosi pe linca placile fotovoltaice si un generator eolian si cu un asfel de sistem ne facem autosuficienti ……..pacat ca o instalatie de genul acesta are un pret ridicat 15000 …20000 euro.pentru a vedea exemple le vedeti pe bornay.com sau albasolar.es aici aveti instalatii pentru toate preturile….UN SALUT

 9. iulian

  Buna ziua. As vrea sa stiu si eu pt. un consum de 20-25 kw pe zi ce imi puteti recomanda ? Ce sa imi montez…ceva mai ieftin…

Aboneaza-te Aboneaza-te la Newsletter Aboneaza-te la RSS

Abonandu-te la RSS vei fi tot timpul la curent cu ultimele noutati din domeniu. Abonandu-te la Newsletter vei primi pe e-mail la cateva zile cele mai interesante subiecte din acest domeniu, incluzand informatii despre energii alterntive, panouri solare, subiecte legate de ecologie in Romania si multe altele.

Cine a scris despre articol
Comenteaza si tu:

Va rugam nu postati date de contact in comentarii. Comentariile care nu vor respecta aceste reguli vor fi editate/sterse. Multumim.

Pentru eventuale colaborari ne puteti contacta la email at energeia punct ro .